Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełnia smaku, wyrazistość i piękny aromat to coś, co najbardziej cenię w kuchni bliskowschodniej. Dzisiaj chcę zaprosić Was na grę smaków i aromatów, których dostarczy kurczak curry w lekko pikantnym sosie z dodatkiem warzyw. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Smacznie polecam :)
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 853
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4479
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1086
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 480
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3355
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 853
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4479
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1086
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 480
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3355
Składniki
Piersi z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w kostkę, którą skrapiamy olejem i oprószamy przyprawą curry. Odstawiamy do lekkiego zamarynowania na około 30 minut.
Marchewkę kroimy w krążki i gotujemy je al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz chilli (bez pestek) i chwilę razem smażymy.
Do podsmażonych warzyw dodajemy kawałki kurczaka oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dalej smażymy. Kurczaka i warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i śmietaną, dodajemy przyprawy: curry, garam masalę, słodką paprykę, kurkumę, sól, pieprz i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowane kawałki marchewki.
Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą bulgur. Życzę smacznego! :)