Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak devolay to klasyk, który zawsze robi wrażenie. Złocista panierka skrywa soczystą pierś z kurczaka, a w jej wnętrzu czeka niespodzianka w postaci aromatycznego masła z czosnkiem i zieleniną. Każde przekrojenie staje się spektakularne – wypływające masło kusi zapachem i smakiem. Drobiowe roladki świetnie pasują do ziemniaczanego puree i marchewki z groszkiem. Ten kulinarny hit udowadnia, że prostota w kuchni może być nieziemsko pyszna.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1319
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4136
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1095
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1319
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4136
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1095
Składniki
Mięso z piersi kurczaka umyj i osusz, każdą z piersi przetnij poziomo na pół, aby uzyskać cztery kotlety. Następnie ułóż arkusz folii spożywczej na płat mięsa i rozbij tłuczkiem z dwóch stron. Kotlety natrzyj solą i czarnym pieprzem. Zimne masło podziel na 4 różne części. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj zieleninę z czosnkiem i obtocz w tym każdy fragment masła. Na skraju każdego kotleta ułóż zielone masło, zawiń boki kotleta do środka (podobnie jak zawija się krokiety) i ciasno zawiń roladkę, układając zakończeniem w dół.
Mięsne roladki dokładnie obtocz w mące (nadmiar strzep), po czym zanurz w roztrzepanym jajku i na końcu panieruj w bułce tartej (również nadmiar strzep). Jeśli preferujesz grubsze panierki, ponownie obtocz devolaye w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej, aby się połączyły i złapały mocną temperaturę. Smaż po dwa kotlety na raz – nie więcej – aby nie obniżać zbytnio temperatury tłuszczu. Podczas smażenia obracaj drobiową roladkę trzy razy, aby uzyskać równe usmażenie na złoty kolor. Na koniec odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kurczak devolay podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej z ziemniaczanym puree i marchewką z groszkiem.