Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso jest mięciutkie, tymianek nadaje daniu fajny aromat a śmietanka jest dopełnieniem całości. Kurczaka możemy podać z gotowanymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, z marchewki – wszystko według naszych smaków :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4283
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 72
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 44
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 83
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 391
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4283
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 72
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 44
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 83
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 391
Składniki
Białą i jasno zieloną część pora przekrawamy na 4 części, płuczemy i kroimy na półcentymetrowe kawałeczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy sól, suszone pomidory, drobno posiekaną niewielką ilość chili i część tymianku - dusimy ok. 5 minut mieszając. Następnie przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut (lub więcej) na wolnym ogniu, by pory zrobiły się szkliste i miękkie.
W czasie, gdy nasze pory będą się dusić kurczaka przekrawamy wzdłuż na cieńsze filety, a w razie potrzeby możemy je jeszcze delikatnie rozbić tłuczkiem (najlepiej przez folię). Solimy, pieprzymy, posypujemy kurkumą i pozostałą częścią tymianku. Obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle.
Gdy pory będą miękkie dolewamy śmietankę i jogurt grecki - wszystko zagotowujemy, dodajemy podsmażone filety, całość przykrywamy i dusimy kilka minut aż mięso dojdzie do siebie. Danie skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy w razie potrzeby do smaku. Podajemy z ziemniakami lub puree.