Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak duszony w porach

Kurczak duszony w porach

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2199

Dodano:

Odsłon: 1265

Mięso jest mięciutkie, tymianek nadaje daniu fajny aromat a śmietanka jest dopełnieniem całości. Kurczaka możemy podać z gotowanymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, z marchewki – wszystko według naszych smaków :)

Składniki

  • Filet z kurczaka - ok. 500 g
  • Por - 1 duży
  • Cebula czerwona - 1 szt.
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Masło - 30 g + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
  • Tymianek - świeży - 1-2 łyżeczki (lub suszony)
  • Śmietana 30% - 1/4 szkl.
  • Jogurt grecki - 100 g
  • Mąka - do obtoczenia
  • Cytryna - kilka kropel
  • Sól - do smaku
  • Kurkuma - do smaku
  • Pieprz - do smaku
  • Papryczka chili - odrobinę siekanej - do smaku
  • Suszone pomidory - 1 łyżka (można pominąć)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białą i jasno zieloną część pora przekrawamy na 4 części, płuczemy i kroimy na półcentymetrowe kawałeczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy sól, suszone pomidory, drobno posiekaną niewielką ilość chili i część tymianku - dusimy ok. 5 minut mieszając. Następnie przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut (lub więcej) na wolnym ogniu, by pory zrobiły się szkliste i miękkie.

  2. W czasie, gdy nasze pory będą się dusić kurczaka przekrawamy wzdłuż na cieńsze filety, a w razie potrzeby możemy je jeszcze delikatnie rozbić tłuczkiem (najlepiej przez folię). Solimy, pieprzymy, posypujemy kurkumą i pozostałą częścią tymianku. Obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle.

  3. Gdy pory będą miękkie dolewamy śmietankę i jogurt grecki - wszystko zagotowujemy, dodajemy podsmażone filety, całość przykrywamy i dusimy kilka minut aż mięso dojdzie do siebie. Danie skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy w razie potrzeby do smaku. Podajemy z ziemniakami lub puree.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń