Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak faszerowany"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
6 porcji • : 30 min • pieczenie: 2 godziny • 530 kcal/porcja • 5 zł/porcja
Kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj go po wierzchu solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.
Przygotuj farsz. Pokrój drobno papryki. Przesmaż je na maśle. Wymieszaj w misce z mięsem, posiekaną natką, kaparami, bułką tartą, czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Przypraw farsz solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Odrobiną masła posmaruj dno brytfanny.
Kurczaka napełnij farszem i zaszyj wszystkie otwory. Jeśli zostanie ci trochę farszu, zrób z niego małe kotleciki, owinięte plasterkami boczku (jak na zdjęciu).
Umieść kurczaka w brytfannie. Piecz ok. 2 godzin, na początku przykryj, 30 minut przed końcem pieczenia odkryj, aby skórka się zrumieniła. Wtedy też dołóż kotleciki.Źródło: Olivia