Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, szybkie i pulchniutkie faworki rosyjskie na kefirze, bardzo polecam n...
Odsłon: 51347
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 63
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 354
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1631
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 655
pyszne, szybkie i pulchniutkie faworki rosyjskie na kefirze, bardzo polecam n...
Odsłon: 51347
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 63
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 354
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1631
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 655
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy sola i pieprzem (wewnątrz też) i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie przygotowujemy farsz - pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy cebulkę, dodajemy do niej pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż płyn odparuje. Przestudzone pieczarki mieszamy z mięsem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i bułkę tarta i dokładnie wyrabiamy.
Gotowym farszem napełniamy ścisło kurczaka i zaszywamy go. Szyjkę wycinamy, zostawiając skórę i nią "zamykamy" kurczaka z drugiej strony. Całość dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka.
Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy przez około 1,5 godziny, często polewajac go wytapiajacym się sosem. Po godzinie pieczenia podlewamy szklanką wody, by mięso zbytnio nie wyschło.