Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zrobić wrażenie na rodzinie w czasie świąt lub innych uroczystości, niech na twoim stole zagości kurczak faszerowany mięsem mielonym. Prezentuje się i smakuje rewelacyjnie, a wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Co bardzo ważne, farsz z mięsa mielonego sprawia, że kurczak nie wysycha w czasie pieczenia i zyskuje jeszcze ciekawszy smak. Koniecznie przetestuj.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16844
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 319
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 841
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23849
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16844
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 319
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 841
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23849
Składniki
Kurczaka umyj, osusz i wyczyść z kości. Nie pozbywaj się skórki. Posól i popieprz z każdej strony. Natrzyj go majerankiem, czosnkiem i papryką słodką w proszku.
Cebulę posiekaj drobno, tak samo zrób z pieczarkami. Podsmaż całość na niewielkiej ilości tłuszczu, co jakiś czas mieszając. Pokrój paprykę w kostkę.
Teraz przygotuj farsz. Mięso mielone przełóż do miski. Dołóż podsmażoną cebulę i pieczarki, a także paprykę. Dodaj jajko i bułkę tartą. Masę dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób, aby wszystkie składniki się połączyły.
Kurczaka wypełnij przygotowanym farszem. Zwiąż sznurkiem spożywczym. Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.
Podlej dno bulionem. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piecz w taki sposób przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij pokrywkę i zostaw jeszcze na 20 minut, aby skórka była chrupiąca.