Ten posiłek nasyci Was na dłuższy czas - to mieszanina węglowodanów, słodkiego ananasa, miękkiego kurczaka i aromatycznego mleczka kokosowego. Mniam!
Kurczak Garam Masala z ananasem
Składniki
- 400-500g polędwiczek z kurczaka
- 3-4 plasterki świeżego ananasa
- 200 g brązowego ryżu (ja używam Uncle Bens)
- 1 łyżka przyprawy Garam Masala
- 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru) - można pominąć
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/4 lyżeczki suszonych liści limonki (można dodać jako zamiennik łyżkę soku z limonki)
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Składniki
- 400-500g polędwiczek z kurczaka
- 3-4 plasterki świeżego ananasa
- 200 g brązowego ryżu (ja używam Uncle Bens)
- 1 łyżka przyprawy Garam Masala
- 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru) - można pominąć
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/4 lyżeczki suszonych liści limonki (można dodać jako zamiennik łyżkę soku z limonki)
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Etapy przygotowania
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu. Polędwiczki z kurczka kroimy na większą kostkę. Ananasa obieramy - kroimy najpierw w plasterki o grubości 1,5cm a następnie w kostkę.
W średnim garnku roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy z obu stron kurczaka do czasu aż się zetnie. Zalewamy go następnie mleczkiem kokosowym, dodajemy liście lub sok z limonki oraz przyprawę Garam Masala i kurkumę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu do czasu aż kurczak całkowicie zmięknie.

Po tym czasie dodajemy kawałki ananasa i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż odcedzamy i dodajemy do sosu, mieszamy do czasu aż ryż "wpije" sos. Wykładamy na talerze i zajadamy! ;)
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318



Składniki
- 400-500g polędwiczek z kurczaka
- 3-4 plasterki świeżego ananasa
- 200 g brązowego ryżu (ja używam Uncle Bens)
- 1 łyżka przyprawy Garam Masala
- 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru) - można pominąć
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/4 lyżeczki suszonych liści limonki (można dodać jako zamiennik łyżkę soku z limonki)
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu. Polędwiczki z kurczka kroimy na większą kostkę. Ananasa obieramy - kroimy najpierw w plasterki o grubości 1,5cm a następnie w kostkę.
W średnim garnku roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy z obu stron kurczaka do czasu aż się zetnie. Zalewamy go następnie mleczkiem kokosowym, dodajemy liście lub sok z limonki oraz przyprawę Garam Masala i kurkumę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu do czasu aż kurczak całkowicie zmięknie.
Po tym czasie dodajemy kawałki ananasa i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż odcedzamy i dodajemy do sosu, mieszamy do czasu aż ryż "wpije" sos. Wykładamy na talerze i zajadamy! ;)