Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Gong Bao (lub Kung Pao) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej (syczuańskiej). Zapewne jest to też jedno z najczęściej zamawianych dań w azjatyckich restauracjach w Polsce. Kuchnia syczuańska jest uznawana z jedną z ostrzejszych, do przepisu zmieniłem ilość użytej papryki chili.
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 215
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 710
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 215
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 710
Składniki
Składniki marynaty połączyć, dodać kurczaka. Marynować 20 minut.
Składniki sosu połączyć.
W woku lub na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy, smażyć kurczaka przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i usunąć z patelni.
Patelnię wyczyścić i rozgrzać na niej ponownie olej – 2 łyżki. Na patelnię wrzucić czosnek i imbir, szybko mieszając, uważając aby przyprawy sie nie przypaliły. Dodać papryczke chili i smażyć przez 30 sekund.
Na patelnię dodać wcześniej usmażonego kurczaka oraz orzechy ziemne oraz sos. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Zdjąć z ognia, udekorować dymką, podawać z ryżem.