Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Gong Bao – chiński klasyk

Kurczak Gong Bao – chiński klasyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 573

Kurczak Gong Bao (lub Kung Pao) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej (syczuańskiej). Zapewne jest to też jedno z najczęściej zamawianych dań w azjatyckich restauracjach w Polsce. Kuchnia syczuańska jest uznawana z jedną z ostrzejszych, do przepisu zmieniłem ilość użytej papryki chili.

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • garść orzechów ziemnych, uprażonych na patelni
  • 2-4 suche papryczki chili, pokrojone (jeśli lubicie ostro, papryczek powinno być 6-8)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 5-6 plasterków imbiru, obranego
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki
  • 1 cebulka dymka, pokrojona (potrzebujemy tylko zielone części)
  • 1 łyżka mąki (marynata do mięsa)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (marynata do mięsa)
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub ocet winny, jabłkowy) (marynata do mięsa)
  • 1 łyżka oleju/oliwy (marynata do mięsa)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (do sosu)
  • 2 łyżki wody (do sosu)
  • 1 łyżka brązowego cukru (do sosu)
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego (do sosu)
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (do sosu)
  • 1 łyżeczka mąki (do sosu)
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak Gong Bao – chiński klasyk

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty połączyć, dodać kurczaka. Marynować 20 minut.

  2. Składniki sosu połączyć.

  3. W woku lub na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy, smażyć kurczaka przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i usunąć z patelni.

  4. Patelnię wyczyścić i rozgrzać na niej ponownie olej – 2 łyżki. Na patelnię wrzucić czosnek i imbir, szybko mieszając, uważając aby przyprawy sie nie przypaliły. Dodać papryczke chili i smażyć przez 30 sekund.

  5. Na patelnię dodać wcześniej usmażonego kurczaka oraz orzechy ziemne oraz sos. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.

  6. Zdjąć z ognia, udekorować dymką, podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń