Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobry, soczysty z chrupiącą skórką kurczak. Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł znakomicie!! :)
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5359
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8614
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17558
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 684
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5359
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8614
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17558
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 684
Składniki
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami z zewnątrz i w środku (u mnie przyprawa do kurczaka, sól, słodka papryka, ale można dodać to co się lubi:)) Odstawić na kilka godzin lub od raz piec, choć lepiej jak odstoi i przejdzie przyprawami.
Butelkę po piwie umyć i zerwać naklejki. Zapełnić w połowie wodą i nadziać kurczaka. Butelkę wstawiamy do jakiegoś żaroodpornego naczynia do którego należy wlać troszeczkę wody, ale dosłownie tyle, by pokryło dno, wówczas wytapiający się tłuszcz nie będzie się przypalał.
Piekarnik nagrzewamy do 180st. i wstawiamy na blachę naszego kurczaka. Ja piekłam 2 godz. Generalnie jest taka zasada, że 1kg kurczaka = 1h pieczenia:) ale różne są piekarniki, więc czas może się troszkę różnić.
Smacznego! :)