Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobry, soczysty z chrupiącą skórką kurczak. Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł znakomicie!! :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11832
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11832
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami z zewnątrz i w środku (u mnie przyprawa do kurczaka, sól, słodka papryka, ale można dodać to co się lubi:)) Odstawić na kilka godzin lub od raz piec, choć lepiej jak odstoi i przejdzie przyprawami.
Butelkę po piwie umyć i zerwać naklejki. Zapełnić w połowie wodą i nadziać kurczaka. Butelkę wstawiamy do jakiegoś żaroodpornego naczynia do którego należy wlać troszeczkę wody, ale dosłownie tyle, by pokryło dno, wówczas wytapiający się tłuszcz nie będzie się przypalał.
Piekarnik nagrzewamy do 180st. i wstawiamy na blachę naszego kurczaka. Ja piekłam 2 godz. Generalnie jest taka zasada, że 1kg kurczaka = 1h pieczenia:) ale różne są piekarniki, więc czas może się troszkę różnić.
Smacznego! :)