Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak na kaszy jaglanej po lubelsku"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 225
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 225
Składniki
Kaszę zalej zimną wodą, odstaw na ok. godzinę (dzięki moczeniu kasza nie będzie gorzka w smaku). Kurczaka opłucz, osusz, podziel na porcje. Mięso oprósz solą i pieprzem.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dołóż kawałki kurczaka. Szybko je obsmaż. Potem podlej wodą, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem 40 minut.
W tym czasie bakalie przebierz, namocz. Kaszę osącz na sitku. Przesyp do garnka. Zalej 3 szklankami wrzątku. Posól do smaku. Ugotuj na sypko.
Papryki oczyść, strąki umyj, pokrój na kawałeczki. Bakalie oraz paprykę dodaj do mięsa. Duś razem jeszcze 15–20 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem. Posyp tymiankiem.
Kaszę odcedź, osącz. Przełóż na półmisek. Na kaszy ułóż kurczaka oraz podduszone bakalie i paprykę.Źródło: Tina