Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak na ryżu z warzywami to dobry pomysł, jeśli nie masz czasu na przygotowywanie obiadu. To gotowe danie, do którego nie potrzeba dodatków.
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 101
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 79
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 101
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 79
Składniki
Pałki z kurczaka oprósz solą, pierzem, majerankiem i papryką słodką w proszku. Tak zamarynowane odłóż do lodówki na około godzinę.
W tym czasie przygotuj warzywa. Cebule pokrój w piórka, marchewki obierz i posiekaj w kostkę. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Pokrój w średniej wielkości paski.
Suchy ryż wymieszaj z łyżką curry. Wysyp na dno naczynia żaroodpornego. Teraz układaj warstwami kawałki pora, marchewek i cebuli. Na warzywach powinny znaleźć się pałki, jedna obok drugiej. Zalej naczynie żaroodporne gorącym bulionem lub wrzącą wodą. Najlepiej, aby nie zamoczyło mięsa w całości, tylko do połowy.
Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz pod przykryciem przez godzinę, a po tym czasie 20 minut bez przykrycia. Jeśli widzisz, że ryż zupełnie wchłonął wodę, uzupełnij ją. Warzywa nie muszą być przykryte pod koniec gotowania.