Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak na słodko- kwaśno

Kurczak na słodko- kwaśno

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48537

Dodano:

Odsłon: 1943

Delikatne drobiowe mięso, do tego sos warzywno- owocowy. Polecam.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 4 szt
  • ananas z puszki 4 krążki
  • zielona ostra papryczka 1 szt
  • czerwona papryka 1 szt
  • cebula 2 szt
  • oliwa z oliwek
  • marynata do mięsa: mąka ziemniaczana 1 łyżka, brandy 2 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, przecier pomidorowy 2 łyżki
  • sól, pieprz biały mielony, ocet winny 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek marynata do mięsa: W misce wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej, przecier, brandy, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną.


  2. Marynatą posmarować nogi z kurczaka (wcześniej posolone i posypane pieprzem), odstawić na godzinę do lodówki.

  3. W czasie, gdy mięso leżakuje, przygotować dodatki: Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, ananasa na drobne kawałki. Wszystko podsmażyć na oliwie z oliwek, dodając ocet winny, a po kilku minutach 1/2 szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem prze 5 minut. Gotowe warzywa powinny być lekko twardawe.
    Na oddzielnej patelni, na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kurczaka (czas: 50 minut). Ja w czasie smażenia mięsa podlewałam je odrobiną wody, od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

    Usmażone mięso przełożyć na patelnię z warzywami, podgrzewać razem przez 10 minut, aby kurczak przeszedł smakiem papryki, cebuli i ananasa.

    Potrawę serwować z pieczywem, albo ryżem.

    SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń