Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1173
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1173
Składniki
Kurczaka dokładnie oczyścić, umyć. W sporym garnku, wodzie rozpuścić sól i cukier, włożyć kurczaka. Pozostawić w lodówce ok 4 godziny.
Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podgardle i słoninę pokroić w kostkę i smażyć na patelni, na wolnym ogniu aż powstanie smalec i ładne skwarki. Jeśli wytopiło się zbyt dużo smalcu, to część odłożyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać ugotowaną kaszę, majeranek, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Wymieszać i lekko przestudzić. .
Kurczaka po wyjęciu z solanki dokładnie osuszyć. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć kurczaka. Do środka nałożyć kaszę i można spiąć wykałaczkami. Nóżki związać bawełnianym sznurkiem. Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wolne miejsca w naczyniu wypełnić połówkami jabłek. Szczelnie przykryć folią aluminiowa i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 100 -110 min. Przed końcem pieczenia zdjąć folie, żeby mięso się przyrumieniło.
Kurczaka podawać ciepłego z ulubioną sałatką. Smacznego.