Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony na butelce z piwem

Kurczak pieczony na butelce z piwem

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11157

Dodano:

Odsłon: 9725

Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane z olejem i przyprawami, one również idealnie się upiekły. Swoją drogą, obciąć kurczakowi głowę, obedrzeć z piór i godności, nad

Składniki

  • 1 cały kurczak (u mnie 1,7 kg)
  • ulubione przyprawy, u mnie sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, lubczyk
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 0,5l jasnego piwa w butelce
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak pieczony na butelce z piwem

Przygotowanie

  1. Olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy.

  2. 3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien piec się około 1h 40 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Kurczaka o wadze 1kg pieczemy 1h, 1,5kg pieczemy 1,5h a o wadze 2kg pieczemy 2h, itd.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń