Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane z olejem i przyprawami, one również idealnie się upiekły. Swoją drogą, obciąć kurczakowi głowę, obedrzeć z piór i godności, nad
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 662
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4441
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1726
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 662
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4441
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1726
Składniki
Olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy.
3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien piec się około 1h 40 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Kurczaka o wadze 1kg pieczemy 1h, 1,5kg pieczemy 1,5h a o wadze 2kg pieczemy 2h, itd.