Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy kurczak piekłam na butelce z piwem. Kurczak z tego przepisu wychodzi smaczny, mięsko soczyste i kruche , a skórka chrupiąca. Polecam
butelka z piwem, blaszka, miska , miseczka na marynatę, ścierka, ręcznik papierowy,
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 269
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1361
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4233
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 269
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1361
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4233
Składniki
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka umyć, osuszyć, następnie dokładnie jak wewnątrz tak i zewnątrz natrzeć kurczaka przygotowaną marynatą. Zakryć ścierką i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godzinki w celu przegryzienia przyprawami czyli marynatą. Po tym czasie kurczaka nałożyć na otwartą butelkę piwa, szyjka butelki powinna wychodzić nad mięso kurczaka. ( w miejscu szyi). Kurczaka z butelką przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego. Do piwa wsypać szczyptę soli i delikatnie wstrząsnąć butelką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem z wyciekającym piwem. ( ja piekłam trochę dużej bo kurczak ważył 1,60 kg). Po upieczeniu podzielić i podawać z ulubioną surówką lub ziemniakami czy frytkami, jak i z czym kto lubi. Smacznego Rada; Na 1 kg. mięsa 1 godzina pieczenia tak mi kiedyś powiedziała wyuczona kucharka.
Kurczak przygotowany do pieczenia.
Kurczak po upieczeniu.