Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy kurczak piekłam na butelce z piwem. Kurczak z tego przepisu wychodzi smaczny, mięsko soczyste i kruche , a skórka chrupiąca. Polecam
butelka z piwem, blaszka, miska , miseczka na marynatę, ścierka, ręcznik papierowy,
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 338
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4821
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 98
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 131
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 338
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4821
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 98
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 131
Składniki
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka umyć, osuszyć, następnie dokładnie jak wewnątrz tak i zewnątrz natrzeć kurczaka przygotowaną marynatą. Zakryć ścierką i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godzinki w celu przegryzienia przyprawami czyli marynatą. Po tym czasie kurczaka nałożyć na otwartą butelkę piwa, szyjka butelki powinna wychodzić nad mięso kurczaka. ( w miejscu szyi). Kurczaka z butelką przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego. Do piwa wsypać szczyptę soli i delikatnie wstrząsnąć butelką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem z wyciekającym piwem. ( ja piekłam trochę dużej bo kurczak ważył 1,60 kg). Po upieczeniu podzielić i podawać z ulubioną surówką lub ziemniakami czy frytkami, jak i z czym kto lubi. Smacznego Rada; Na 1 kg. mięsa 1 godzina pieczenia tak mi kiedyś powiedziała wyuczona kucharka.
Kurczak przygotowany do pieczenia.
Kurczak po upieczeniu.