Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski przysmak z chrupiącym kurczakiem <3
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 303
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 25314
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8938
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 722
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 303
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 25314
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8938
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 722
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły. Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule siekamy, papryki kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa. Pomidory zparzamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie mieszamy z bazylią, natką pietruszki i tymiankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nie układamy mięso. Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 200°C. Kilka minut przed końcem pieczenia, można włączyć termoobieg. Podajemy z pieczywem.