Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony na ratatouille

Kurczak pieczony na ratatouille

Autor:

Przepisów i artykułów: 2279 Ocena: 50093

Dodano:

Odsłon: 3980

Francuski przysmak z chrupiącym kurczakiem <3

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki zielonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • Mięso:
  • 500 g udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tabasco
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • Dodatkowo:
  • Bagietka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak pieczony na ratatouille

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły.

    Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule siekamy, papryki kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa.
    Pomidory zparzamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie mieszamy z bazylią, natką pietruszki i tymiankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nie układamy mięso.
    Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 200°C. Kilka minut przed końcem pieczenia, można włączyć termoobieg.
    Podajemy z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń