Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny - kurczak pieczony na ryżu. Wystarczy tylko dobrze przyprawić kurczaka, ułożyć go na suchych ziarenkach ryżu i zalać przygotowaną zalewą. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika i po półtorej godziny wyjmuje aromatyczne danie, które zasmakuje każdemu!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2883
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 572
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3664
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 236
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 322
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2883
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 572
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3664
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 236
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 322
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej (lub oliwę), dodajemy kurczaka i dokładnie otaczamy go w przyprawach. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej kurczak będzie się marynował, tym lepiej).
Zalewa: do wrzątku dodajemy masło, ketchup i przyprawy - ostrą paprykę, pieprz, zioła.Wszystko dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż (bez torebek), na ryżu układamy pokrojone w krążki cebule i opcjonalnie startą marchew. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i zalewamy przygotowanym płynem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C i pieczemy bez przykrycia przez 1,5 godziny lub więcej - należy kontrolować czy ryż wchłonął płyn. Gdy ryż będzie miękki, potrawa będzie gotowa. Całość nie powinna piec się dłużej niż 2 godziny. Kurczaka podajemy z ryżem, cebulką i sosem powstałym przy pieczeniu.