Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny - kurczak pieczony na ryżu. Wystarczy tylko dobrze przyprawić kurczaka, ułożyć go na suchych ziarenkach ryżu i zalać przygotowaną zalewą. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika i po półtorej godziny wyjmuje aromatyczne danie, które zasmakuje każdemu!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1016
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 923
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12757
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1016
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 923
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12757
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej (lub oliwę), dodajemy kurczaka i dokładnie otaczamy go w przyprawach. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej kurczak będzie się marynował, tym lepiej).
Zalewa: do wrzątku dodajemy masło, ketchup i przyprawy - ostrą paprykę, pieprz, zioła.Wszystko dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż (bez torebek), na ryżu układamy pokrojone w krążki cebule i opcjonalnie startą marchew. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i zalewamy przygotowanym płynem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C i pieczemy bez przykrycia przez 1,5 godziny lub więcej - należy kontrolować czy ryż wchłonął płyn. Gdy ryż będzie miękki, potrawa będzie gotowa. Całość nie powinna piec się dłużej niż 2 godziny. Kurczaka podajemy z ryżem, cebulką i sosem powstałym przy pieczeniu.