Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powstanie z bukietu aromatycznych ziół oraz delikatnego kurczaka? Możliwości jest wiele... Ale tak smaczna tylko jedna ;) Kurczak pieczony w białym winie :) Co tu kryć! Lekko kwaśny, pikantny i słodki jednocześnie. Eksplozja smaku! Zobacz przepis i zmień zwykły obiad w niezwykłą ucztę :) Jak przygotować kurczaka w białym winie - sprawdzony przepis krok po kroku. Zainspiruj się przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :)
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 164
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25648
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 99
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 164
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25648
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 99
Składniki
W rondlu zagotowujemy białe wino i bulion, wrzucamy ząbek czosnku, zestawiamy z ognia.
Kolendrę oraz ziarna pierzu rozgniatamy w moździerzu, chwilę ucieramy, aby powstały stosunkowo niewielkie drobiny (ale nie proszek). Powstałą mieszaniną nacieramy mięso, oprószamy je solą oraz mąką. Można odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania.
Rozgrzewamy oliwę na dużej żeliwnej patelni i smażymy mięso na dość dużym ogniu, żeby zbrązowiało. Jeśli potrzeba, robimy to w kilku partiach - kurczak musi być dobrze obsmażony ze wszystkich stron.
Układamy mięso w naczyniu do zapiekania, dodajemy marynowane cebulki i zalewamy gorącym winem z bulionem - naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem) i zapiekamy ok. 40 minut bez przykrycia. *przebijamy najgrubszy kawałek kurczaka, jeżeli wypływający sok jest przeźroczysty, to znaczy, że mięso jest już gotowe. Rozkładamy porcje na talerzach a do pozostałego w naczyniu sosu wsypujemy natkę pietruszki, mieszamy i polewamy tym mięso.
Smacznego :)