Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, aromatyczny, pyszny:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Kurczaka moczymy w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny. Następnie osuszamy. Cytrynę parzymy, wycieramy i ścieramy z niej skórkę. Cytrynę kroimy na pół. Czosnek obieramy i rozcieramy. Do wnętrza kurczaka wyciskamy sok z połowy cytryny, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek oraz 3 łyżki posiekanego oregano. Z zewnątrz skrapiamy sokiem z drugiej połowy cytryny, nacieramy oliwą i miękkim masłem, solimy, pieprzymy oraz obsypujemy resztą oregano. Wyciśnięte cytryny wkładamy do wnętrza kurczaka.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Po 45 minutach pieczenia odwracamy na drugą stronę. Na ostatnie 20 minut odwracamy z powrotem. Co jakiś czas polewać powstałym sosem. Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Usuwamy ze środka cytryny. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i surówką. SMACZNEGO:)