Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Świetnym dowodem na to jest kurczak pieczony w papryce.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7461
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2392
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7461
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2392
Składniki
Udka z kurczaka umyj i osusz, a następnie posól i popieprz z każdej strony. Wymieszaj olej z paprykami mielonymi i tymiankiem lub rozmarynem. Tak zamarynowane udka odstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie przygotuj zalewę. Zawartość puszki pomidorów krojonych wlej do miski. Dodaj ketchup, posól i popieprz. Pokrój papryki w kostkę. Dodaj do miski i dokładnie zamieszaj.
Udka ułóż w głębokim naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowaną papryką z dodatkami. Wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, a po tym czasie przykryj naczynie i zostaw na 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli chcesz, aby skórka była chrupiąca, to po tym czasie zostaw jeszcze na 10 minut, bez przykrycia, podwyższając temperaturę do 190-200 stopni.