Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Świetnym dowodem na to jest kurczak pieczony w papryce.
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 164
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 58
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 522
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 685
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 164
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 58
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 522
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 685
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Składniki
Udka z kurczaka umyj i osusz, a następnie posól i popieprz z każdej strony. Wymieszaj olej z paprykami mielonymi i tymiankiem lub rozmarynem. Tak zamarynowane udka odstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie przygotuj zalewę. Zawartość puszki pomidorów krojonych wlej do miski. Dodaj ketchup, posól i popieprz. Pokrój papryki w kostkę. Dodaj do miski i dokładnie zamieszaj.
Udka ułóż w głębokim naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowaną papryką z dodatkami. Wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, a po tym czasie przykryj naczynie i zostaw na 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli chcesz, aby skórka była chrupiąca, to po tym czasie zostaw jeszcze na 10 minut, bez przykrycia, podwyższając temperaturę do 190-200 stopni.