Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony w przyprawach

Kurczak pieczony w przyprawach

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 2590

Dodano:

Odsłon: 837

Dziś na obiad zaserwowałam swojego kurczaka brojler, piekłam go w piekarniku. Powiem tak długo się piecze bo to swojskie nie kupne ale warto bo smak o niebo lepszy niż kupnego mięsa. Ja wiem nie każdy ma możliwość aby mieć swój drób rozumiem to dlatego napiszę przepis jak ja robiłam swojego wiadomo że kupne będzie mniej się piekło i dlatego zrobicie według tego jaki będziecie mieli drób czy swojski czy kupny.

Składniki

  • 1,200 kg ud z kurczaka (mam swoje brojler),
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku,
  • 0,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml).
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak pieczony w przyprawach

Przygotowanie

  1. Uda kurczaka podzielić na części ( ja za to że mam swojego wystarczyło mi dwa uda ). Następnie posypać przyprawami które podałam i dokładnie rękoma wetrzeć przyprawy w mięso, odstawić na chwilę aby mięso wchłonęło przyprawy.

  2. Gdy już mięso odstało chwilę tak około 15 minut, przełożyć je do naczynia żaroodpornego wlać pół szklanki wody.

  3. Wstawić do zimnego piekarnika nastawić go na 200 stopni i piec 2 godziny, po godzinie nakryć folią aluminiową. Jak już minie dwie godziny pieczenia odkryć folię nastawić piekarnik na 250 stopni i podpiec jeszcze 15 minut aby skórka się zarumieniła ( tak jak pisałam dla kupnego kurczaka wystarczy pewnie około 1,5 godziny pieczenia ).

  4. Obiad podałam z ziemniakami z koperkiem polane tłuszczem z kurczaka oraz surówka z białej rzodkiewki, pomidora i kopru ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń