Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami mamy ochotę na coś bardziej extra niż pieczone pałki czy szybkie skrzydełka. Wtedy doskonale sprawdza się pieczony z dodatkiem ziół kurczak - w całości. Pracy przy tym niewiele , a smak jak zwykle- czyli palce lizać.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2198
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 955
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23125
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2198
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 955
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23125
Składniki
Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, posypać papryką i estragonem. Do środka włożyć cząstki limonki ,pokrojony w plasterki czosnek, plastry cebuli i natkę pietruszki. Nogi kurczaka związać sznureczkiem, całość posmarować łyżką miodu i masełkiem. Na przygotowanej brytfannie ułożyć kurczaka i obrane niewielkie ziemniaczki (surowe). Lekko je posolić i oprószyć pieprzem.
Kurczaka piec w piekarniku w 180 stopniach, obracając na drugą stronę co 25 minut i podlewając go wytopionym tłuszczykiem. W sumie cały proces pieczenia trwa około 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i odczekać kilka minut, żeby mięso odpoczęło. Podawać z pieczonymi z ziemniaczkami i ulubioną surówką.