Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak jest mocno czosnkowy, lekko pikantny i baaardzo smaczny....
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1129
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 77
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 167
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 777
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 235
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1129
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 77
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 167
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 777
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 235
Składniki
Za pomocą ostrego noża lub nożyc do drobiu wyciąć grzbiet kurczaka i rozłożyć go na płasko (można oczywiście kurczaka upiec w całości).
W miseczce wymieszać słodką i ostrą paprykę, ziele angielskie, granulowany czosnek, kolendrę, sól i pieprz. Natrzeć kurczaka, odstawić na dwie godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć gałązkami tymianku. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół, położyć obok kurczaka. Całość skropić oliwą, piec przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem.
Kurczaka wyciągnąć z piekarnika, odstawić na kilka minut. Upieczony czosnek wycisnąć ze skórki, wetrzeć w kurczaka. Podawać z ulubioną surówką.