Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak jest mocno czosnkowy, lekko pikantny i baaardzo smaczny....
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 157
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 279
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 53
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 157
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 279
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 53
Składniki
Za pomocą ostrego noża lub nożyc do drobiu wyciąć grzbiet kurczaka i rozłożyć go na płasko (można oczywiście kurczaka upiec w całości).
W miseczce wymieszać słodką i ostrą paprykę, ziele angielskie, granulowany czosnek, kolendrę, sól i pieprz. Natrzeć kurczaka, odstawić na dwie godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć gałązkami tymianku. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół, położyć obok kurczaka. Całość skropić oliwą, piec przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem.
Kurczaka wyciągnąć z piekarnika, odstawić na kilka minut. Upieczony czosnek wycisnąć ze skórki, wetrzeć w kurczaka. Podawać z ulubioną surówką.