Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak pieczony z czosnkiem i tymiankiem

kurczak pieczony z czosnkiem i tymiankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1829

Dodano:

Odsłon: 771

Kurczak jest mocno czosnkowy, lekko pikantny i baaardzo smaczny....

Składniki

  • kurczak z wolnego wybiegu
  • czosnek - 1 główka
  • tymianek - kilka gałązek
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • ostra papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • kolendra mielona - pół łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - pół łyżeczki
  • granulowany czosnek - 1 łyżeczka
  • oliwa - 2-3 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
kurczak pieczony z czosnkiem i tymiankiem

Przygotowanie

  1. Za pomocą ostrego noża lub nożyc do drobiu wyciąć grzbiet kurczaka i rozłożyć go na płasko (można oczywiście kurczaka upiec w całości).

  2. W miseczce wymieszać słodką i ostrą paprykę, ziele angielskie, granulowany czosnek, kolendrę, sól i pieprz. Natrzeć kurczaka, odstawić na dwie godziny.

  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć gałązkami tymianku. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół, położyć obok kurczaka. Całość skropić oliwą, piec przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem.

  4. Kurczaka wyciągnąć z piekarnika, odstawić na kilka minut. Upieczony czosnek wycisnąć ze skórki, wetrzeć w kurczaka. Podawać z ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń