Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak jest mocno czosnkowy, lekko pikantny i baaardzo smaczny....
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 88
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40737
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1118
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 272
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3465
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 88
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40737
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1118
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 272
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3465
Składniki
Za pomocą ostrego noża lub nożyc do drobiu wyciąć grzbiet kurczaka i rozłożyć go na płasko (można oczywiście kurczaka upiec w całości).
W miseczce wymieszać słodką i ostrą paprykę, ziele angielskie, granulowany czosnek, kolendrę, sól i pieprz. Natrzeć kurczaka, odstawić na dwie godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć gałązkami tymianku. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół, położyć obok kurczaka. Całość skropić oliwą, piec przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem.
Kurczaka wyciągnąć z piekarnika, odstawić na kilka minut. Upieczony czosnek wycisnąć ze skórki, wetrzeć w kurczaka. Podawać z ulubioną surówką.