Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony z kiszoną kapustą i owocami

Kurczak pieczony z kiszoną kapustą i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 3736

Dodano:

Odsłon: 186

Pomysł na prosty i smaczny obiad jednogarnkowy /a raczej "jednonaczyniowy") : ćwiartki kurczaka pieczone w piekarniku z kapustą kiszoną, jabłkiem i ananasem. Przygotowanie dania jest banalnie proste ale trzeba poczekać aż się upiecze:)

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt
  • kapusta kiszona 60 dag
  • jabłko duże 1 szt
  • ananas z puszki 4 plastry
  • zalewa /sok/ z ananasa 100 ml
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz cytrynowy 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra 0,5 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 0,5 łyżeczki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ćwiartki kurczaka przecinamy na pół tak by otrzymać 4 kawałki. W małej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i otrzymaną mieszanką nacieramy mięso, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz.
    Kapustę kiszoną lekko odciskamy z soku i szatkujemy. Jabłko /najlepiej wybrać jakąś twardą odmianę/ obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Plastry ananasa odsączamy i również kroimy w kostkę.
    Ananasy i jabłko mieszamy z kiszoną kapustą i zalewą z ananasa /ilość zależy od tego jak kwaśna jest kapusta/ i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy 45-50 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń