Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniakami. W przepisie wspaniała i szybka marynata do kurczaka. Idealna potrawa dla 4-5 osób, kurczak i ziemniaki za jednym zamachem. Zapraszam serdecznie na film z przepisem i życzę Wszystkim smacznego.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 151
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1365
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4425
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 151
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1365
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4425
Składniki
Na początku zrobimy marynatę, do większej miski, wlewamy oliwę i wodę, wrzucamy posiekany czosnek i paprykę, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Już teraz należy przepłukać kurczaka pod zimną bieżącą wodą, następnie należy usunąć nadmiar skór. Kurczaka musimy teraz przepołowić, to zapewni nam szybsze pieczenie. Rozpołowioną tuszkę przekładamy do miski z marynatą, marynatę należy dokładnie wmasować w kurczaka. Następnie miskę z kurczakiem foliujemy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny, aby się idealnie zamarynował. Zawsze możecie czas marynowania skrócić, wszystko zależy od Was, od Waszych potrzeb i czasu. Po wyznaczonym czasie marynowania, kurczaka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Już teraz należy obrać, przepłukać i pokroić ziemniaki, następnie przekładamy je do miski z marynatą po kurczaku, dodajemy odrobinę soli i roztarty rozmaryn w moździerzu, dokładnie mieszamy i wysypujemy zawartość na blachę z kurczakiem, rozkładamy ziemniaki po całej powierzchni blachy. Tak przygotowaną blachę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na 190 stopni, góra, dół, bez termoobiegu na 55 minut i pyszny kurczak gotowy. W przypadku gdy tuszka waży 2 kg. lub więcej zwiększamy czas pieczenia o 5-10 minut, ponieważ im więcej mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Gotowe :-) Zapraszam serdecznie na film z przepisem i życzę Wszystkim smacznego :-)