Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piri piri to odmiana bardzo ostrej papryki pochodzącej z Afryki. U nas bardziej rozpowszechnione są pepperoni i chili, które mogą zastąpić brakujący składnik. Kurczak piri piri to danie specjalne przeznaczone dla osób, które uwielbiają ostre smaki. Tradycyjnie potrawa ta jest elementem kuchni portugalskiej.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17816
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 444
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5394
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2823
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17816
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 444
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5394
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2823
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Z papryczek usuń pestki. Wszystkie składniki umieść w misie malaksera lub kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę.
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj mięso marynatą i odstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin, najlepiej na 24 godziny.
Przygotuj sos. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój na małe kawałeczki. Do blendera włóż wszystkie składniki i zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim kurczaka i posyp bazylią.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 60 minut pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem odkryć kurczaka piri piri.
Podawaj danie na ciepło z ulubionymi dodatkami skrobiowymi i surówką. Świetnie będzie pasować do ryżu długoziarnistego.