Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piri piri to odmiana bardzo ostrej papryki pochodzącej z Afryki. U nas bardziej rozpowszechnione są pepperoni i chili, które mogą zastąpić brakujący składnik. Kurczak piri piri to danie specjalne przeznaczone dla osób, które uwielbiają ostre smaki. Tradycyjnie potrawa ta jest elementem kuchni portugalskiej.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 490
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 490
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Z papryczek usuń pestki. Wszystkie składniki umieść w misie malaksera lub kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę.
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj mięso marynatą i odstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin, najlepiej na 24 godziny.
Przygotuj sos. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój na małe kawałeczki. Do blendera włóż wszystkie składniki i zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim kurczaka i posyp bazylią.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 60 minut pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem odkryć kurczaka piri piri.
Podawaj danie na ciepło z ulubionymi dodatkami skrobiowymi i surówką. Świetnie będzie pasować do ryżu długoziarnistego.