Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bałkany kojarzą się z bogactwem warzyw i smaku, w szczególności ze słodkimi pomidorami, papryką, czosnkiem, ziołami. Wszystkie te składniki znajdziesz w przepisie na kurczaka po bałkańsku. To danie bardzo aromatyczne, przywodzące na myśl słoneczne rejony Europy. Kawałki soczystych pomidorów doprawione wędzoną papryką to połączenie, którego trzeba zakosztować.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 111
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1299
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1062
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 90
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 65
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 111
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1299
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1062
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 90
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 65
Składniki
Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj go wszystkimi przyprawami i usmaż na złoto z obu stron. Odłóż na bok do odpoczynku.
Na tej samej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smaż wszystko razem przez chwilę.
Na patelnię wlej wodę i dodaj obrane, pokrojoną w talarki marchewkę. Gotuj wszystko razem do momentu aż warzywa zmiękną.
Warzywa zblenduj na jednolitą masę w osobnym naczyniu. Wlej sos z powrotem na patelnię i dodaj pomidory w puszce. Gotuj wszystko razem przez około 5 minut.
Dołóż na patelnię piersi z kurczaka, przykryj całość pokrywką i duś przez około 15 minut. Pomidory powinny zacząć się rozpadać.
Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj ją do kurczaka po bałkańsku, razem z wędzoną i ostrą papryką. Wszystko dobrze wymieszaj. Danie podawaj na ciepło, najlepiej z ryżem lub kaszą.