Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po baskijsku to klasyczne danie z kuchni Basków, które charakteryzuje prostota wykonania, wyjątkowy smak i aromat. Kurczak przyrządzony z papryką i pomidorami, wychodzi niezwykle soczysty, a jednocześnie słodko-pikantny. To świetne danie na rodzinny obiad, ale i wykwintną kolację. Mięso najlepiej przygotować z różnych części kurczaka, dzięki temu wzbogacisz smak i uzyskasz różne tekstury w daniu. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
duża patelnia, naczynie żaroodporne, deska do krojenia
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25385
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21294
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 127
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25385
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21294
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 127
Składniki
Oczyść kawałki z kurczaka. Z podudzi usuń część kostną, piersi z kurczaka podziel na większe paski. Tak przygotowane mięso przypraw: solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Na większej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Obsmaż kurczaka (skórą do dołu) na złoty kolor z obu stron przez około 5 minut.
Pokrój cebulę w piórka, a czosnek przekrój na dwie części lub pozostaw w całości. Na tej samej patelni, na której był smażony kurczak, podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną i lekko się zarumienią oraz dodaj kiełbasę. Smaż do momentu, aż kiełbasa nieco się przypiecze.
Dodaj na patelnię pomidory krojone lub passatę, wędzoną paprykę, słodką paprykę, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Po chwili dodaj bulion drobiowy, dolej wino i gotuj przez 3 minuty-wino musi odparować.
Przygotowanego wcześniej kurczaka połącz z sosem, kiełbasą i warzywami w naczyniu żaroodpornym i pozostaw do upieczenia na 35-40 minut. Jeśli częścią mięsa jest pierś z kurczaka, a nie tylko same udka lub podudzie, to pierś po 20 minutach odstaw na talerz. W tym czasie możesz dodać oliwki. Najlepiej 10-15 minut przed końcem.
Gotowe danie udekoruj natką pietruszki lub kolendrą. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami.