Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po chińsku to połączenie słodkich, słonych i ostrych smaków. Wszystko to na jednym talerzu! Najlepiej podawać go z ryżem np. basmati.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz z każdej strony. Przełóż do miski. Wymieszaj z 1 łyżką sosu sojowego i sokiem z cytryny. Zetrzyj do miski imbir, wymieszaj i zostaw na 10 minut.
Pokrój cebulę w kostkę, tak samo zrób z papryką. Posiekaj też drobno papryczkę chili.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj warzywa, zeszklij i odstaw. Dodaj na patelnię kurczaka, oprósz go mąką pszenną i smaż, od czasu do czasu mieszając. Kiedy nie będzie surowy, dodaj wcześniej przygotowane warzywa.
Teraz wymieszaj w misce resztę sosu sojowego, miód, posiekany czosnek, ketchup, cukier trzcinowy, sok z limonki. Dodaj na patelnię, zamieszaj i duś na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
Pokrój ananasa na drobne kawałki i dodaj na patelnię po 10 minutach wraz z sokiem. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smaż dalej przez 5 minut. Wyłóż kurczaka po chińsku na talerz i posyp go sezamem.