Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po chińsku z ryżem - szybki i smaczny

Kurczak po chińsku z ryżem - szybki i smaczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9415

Dodano:

Odsłon: 20659

Odrobina egzotyki i odejście od znanych nam smaków:). Jak zawsze danie szybkie i proste, wprost stworzone do zapakowania do pracy. Bardzo aromatyczny i doprawiony przyprawami, których nie używam w kuchni na co dzień.

Składniki

  • 200g ryżu
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 papryki
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz
  • po szczypcie: kolendra, kurkuma, kumin, pieprz cayenne, kardamon, papryka słodka, pieprz cytrynowy
  • sezam do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety i paprykę kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki, marchewkę w słupki.

  2. Filety obficie posypujemy przyprawami i podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy warzywa, smażymy około 5 minut, po czym podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy do miękkości warzyw przez około 15 minut.

  3. Kurczak i warzywa mieszamy z ryżem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń