Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po cygańsku to świetny pomysł na obiad. Rewelacyjnie smakuje a mięsko jest mięciutkie i soczyste. Polecam wypróbować na obiad czy kolację. Danie to przygotowuję bardzo często więc chętnie dzielę się przepisem.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1144
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1322
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 595
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1144
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1322
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 595
Składniki
Zaczynam od przygotowania mięsa. Filet z kurczaka kroję na kawałki dość duże i przyprawiam. U mnie sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka. Odstawiam na kilka minut. W tym czasie przygotowuję panierkę do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą i miksuję. 1 jajko, ok. 3/4 szklanki mąki, ok. 1/3 szklanki mleka, sól, pieprz. Masa musi być dość gęsta. Jeśli nie jest należy dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto maczam w każdym kawałku mięsa i smażę na oleju kilka minut z każdej strony. Przygotowuję pozostałe składniki. Warzywa czyli cebulę, paprykę, pieczarki oraz ogórek kroję na mniejsze kawałki.
Przygotowuję również sos. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam i przyprawiam. Piekarnik nagrzewam na 220 stopni. Naczynie żaroodporne natłuszczam i wykładam mięso a następnie wszystkie składniki. Zalewam sosem i mieszam wszystkie składniki ze sobą. Kurczak po cygańsku przykrywam folią i piekę ok. 60 minut. Ok. 10 minut przed końcem można zdjąć folię i jeszcze podpiec.