Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po Czerkiesku

Kurczak po Czerkiesku

Autor:

Przepisów i artykułów: 934 Ocena: 17598

Dodano:

Odsłon: 2824

Kuchnia turecka

Składniki

  • kurczak (1,2 kg )
  • 1 czerstwa bułka
  • 300 g łuskanych orzechów włoskich
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • nieco ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak po Czerkiesku

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyłem, włożyłem do garnka, zalałem wodą, posoliłem. Gotowałem na wolnym ogniu do miękkości. Wyjąłem, ostudziłem, zdjąłem skórę, usunąłem kości. Mięso podzieliłem na cienkie paski, wzdłuż włókien.
    Orzechy przepuściłem przez maszynkę. Dodałem namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku. Ponownie zmieliłem. Wymieszałem z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiłem pieprzem i słodką papryką.
    Mięso ułożyłem na półmisku, pokryłem je masą. Na patelni podgrzałem olej, dodałem ostrą paprykę, wymieszałem. Czerwonym, pikantnym olejem polałem po wierzchu danie. Udekorowałem natka pietruszki. Podałem z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń