Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po diabelsku możesz przygotować z różnych jego części, np. udek, skrzydełek lub filetów z piersi. Ma ostrą marynatę i jest chrupiący dzięki pysznej panierce. Podawaj z łagodnym sosem jogurtowym albo musztardowym.
Patelnia, deska do krojenia, nóż, miska lub talerz
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15533
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15533
Składniki
W misce wymieszaj jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, curry, papryczkę mieloną ostrą, sól i pieprz. Dodaj jajka i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita marynata.
Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, np. paski lub kotleciki. Włóż je do miski z marynatą, dokładnie obtaczając każdy kawałek. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut (możesz też zostawić na dłużej, aby mięso lepiej przesiąkło smakami).
Na talerz wysyp mąkę pszenną. Wymieszaj ją z ziołami prowansalskimi. Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i obtocz je w mące, delikatnie obsypując, aby panierka nieregularnie przyczepiła się do mięsa.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wkładaj kawałki kurczaka i smaż z obu stron przez około 5-6 minut, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku dobrze wysmażone.
Usmażone filety z kurczaka odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.