Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po diabelsku możesz przygotować z różnych jego części, np. udek, skrzydełek lub filetów z piersi. Ma ostrą marynatę i jest chrupiący dzięki pysznej panierce. Podawaj z łagodnym sosem jogurtowym albo musztardowym.
Patelnia, deska do krojenia, nóż, miska lub talerz
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Składniki
W misce wymieszaj jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, curry, papryczkę mieloną ostrą, sól i pieprz. Dodaj jajka i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita marynata.
Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, np. paski lub kotleciki. Włóż je do miski z marynatą, dokładnie obtaczając każdy kawałek. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut (możesz też zostawić na dłużej, aby mięso lepiej przesiąkło smakami).
Na talerz wysyp mąkę pszenną. Wymieszaj ją z ziołami prowansalskimi. Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i obtocz je w mące, delikatnie obsypując, aby panierka nieregularnie przyczepiła się do mięsa.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wkładaj kawałki kurczaka i smaż z obu stron przez około 5-6 minut, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku dobrze wysmażone.
Usmażone filety z kurczaka odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.