Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiesz na nieco góralskich smaków w twoim domu? Brzmi dobrze, prawda? Wypróbuj kurczaka po góralsku i wprowadź trochę urlopowych aromatów do swojego menu.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1257
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 458
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3425
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1016
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1257
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 458
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3425
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1016
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz. Usuń zgrubienia, żyłki i ścięgna. Pokrój na plastry i lekko je rozbij. Mięso dopraw solą i pieprzem, pamiętaj jednak, że oscypek jest słonym serem, więc nie używaj zbyt dużo przypraw.
Oscypek pokrój w kostkę i połóż porcję tego sera na każdym plastrze mięsa, dodaj nieco konfitury z żurawiny i formuj z mięsa roladki.
W miseczce rozbij jajko. Na dwóch oddzielnych talerzykach umieść mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą. Każdą roladkę obtocz najpierw w mące ziemniaczanej. Dociskaj mięso, by nie było żadnego otworu, przez który będzie mógł wypłynąć stopiony oscypek.
Obtoczone w mące ziemniaczanej roladki maczaj w rozmąconym jajku i obtaczaj następnie w bułce tartej. Tak przygotowanego kurczaka po góralsku smaż na rozgrzanym oleju. Mięso trzymaj na patelni aż do zarumienienia. Pamiętaj, by nie piec roladek na wysokiej mocy palnika, gdyż wówczas roladki szybko zarumienią się z zewnątrz, a w środku mogą nie być odpowiednio wypieczone.
Kurczaka po góralsku podawaj z ziemniakami i surówką – to idealne danie na weekendowy obiad. Wypróbuj je koniecznie!