Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiesz na nieco góralskich smaków w twoim domu? Brzmi dobrze, prawda? Wypróbuj kurczaka po góralsku i wprowadź trochę urlopowych aromatów do swojego menu.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 130
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 330
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 130
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 330
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz. Usuń zgrubienia, żyłki i ścięgna. Pokrój na plastry i lekko je rozbij. Mięso dopraw solą i pieprzem, pamiętaj jednak, że oscypek jest słonym serem, więc nie używaj zbyt dużo przypraw.
Oscypek pokrój w kostkę i połóż porcję tego sera na każdym plastrze mięsa, dodaj nieco konfitury z żurawiny i formuj z mięsa roladki.
W miseczce rozbij jajko. Na dwóch oddzielnych talerzykach umieść mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą. Każdą roladkę obtocz najpierw w mące ziemniaczanej. Dociskaj mięso, by nie było żadnego otworu, przez który będzie mógł wypłynąć stopiony oscypek.
Obtoczone w mące ziemniaczanej roladki maczaj w rozmąconym jajku i obtaczaj następnie w bułce tartej. Tak przygotowanego kurczaka po góralsku smaż na rozgrzanym oleju. Mięso trzymaj na patelni aż do zarumienienia. Pamiętaj, by nie piec roladek na wysokiej mocy palnika, gdyż wówczas roladki szybko zarumienią się z zewnątrz, a w środku mogą nie być odpowiednio wypieczone.
Kurczaka po góralsku podawaj z ziemniakami i surówką – to idealne danie na weekendowy obiad. Wypróbuj je koniecznie!