Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty do wykonania przepis. Przepis znalazłam na kartce ze starego kalendarza. Wypróbowałam i jest przepyszny. W dodatku nieskomplikowany i dość szybki w przygotowaniu. Często teraz gości na naszym stole.
patelnia lub brytfanna
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424838
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424838
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Składniki
Udka myjemy i obsypujemy ziołową przyprawą do kurczaka. Możemy odstawić na jakiś czas lub nawet przygotować wieczorem i zostawić do następnego dnia w lodówce. Możemy też od razu przystąpić do przygotowania dania. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzewamy olej i obsmażany udka z każdej strony na rumiano.
Kurczaka wyjmujemy i w tym samym naczyniu przesmażamy cebule pokrojoną w półplasterki.
Pomidory doprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze dania może dodać więcej chilli. Następnie przekładamy kurczaka ponownie do naczynia, w którym przygotowujemy danie i dodajemy przyprawione pomidory i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Następnie siekamy drobno ząbki czosnku i dodajemy do kurczaka. Dusimy jeszcze razem ok. 15 minut. Przed samym końcem dorzucamy posiekane, świeże zioła.