Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty do wykonania przepis. Przepis znalazłam na kartce ze starego kalendarza. Wypróbowałam i jest przepyszny. W dodatku nieskomplikowany i dość szybki w przygotowaniu. Często teraz gości na naszym stole.
patelnia lub brytfanna
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8354
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1217
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 650
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8354
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1217
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 650
Składniki
Udka myjemy i obsypujemy ziołową przyprawą do kurczaka. Możemy odstawić na jakiś czas lub nawet przygotować wieczorem i zostawić do następnego dnia w lodówce. Możemy też od razu przystąpić do przygotowania dania. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzewamy olej i obsmażany udka z każdej strony na rumiano.
Kurczaka wyjmujemy i w tym samym naczyniu przesmażamy cebule pokrojoną w półplasterki.
Pomidory doprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze dania może dodać więcej chilli. Następnie przekładamy kurczaka ponownie do naczynia, w którym przygotowujemy danie i dodajemy przyprawione pomidory i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Następnie siekamy drobno ząbki czosnku i dodajemy do kurczaka. Dusimy jeszcze razem ok. 15 minut. Przed samym końcem dorzucamy posiekane, świeże zioła.