Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po japońsku to połączenie chrupiących kotlecików i aromatycznego gęstego sosu przypominającego teriyaki.
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 360
Polecam.
Odsłon: 377
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 360
Polecam.
Odsłon: 377
Składniki
Filety z kurczaka przekrój najpierw wzdłuż, a potem w paski. Każdy kawałek posól i popieprz z każdej strony. W jednej misce rozkłóć jajko, a do drugiego wsyp panierkę panko. Panieruj po kolei, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kurczak powinien zrobić się złoty i chrupiący.
Na tę samą patelnię wlej sos sojowy, bulion lub wodę, sok z cytryny, miód i ocet ryżowy. Podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj w tym czasie obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Zetrzyj imbir prosto na patelnię. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje.
Wykładaj na talerz najpierw kawałki kurczaka, a potem zalej go sosem.