Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po kantońsku to dość popularny specjał kuchni chińskiej – ktokolwiek stołuje się w orientalnych restauracjach z pewnością miał okazję spróbować chrupiących kawałeczków mięsa w aromatycznej, słodko-kwaśnej glazurze. Zwykle towarzyszą mu łagodne w smaku warzywa – marchewka, cebula, brokuł, groszek cukrowy. A gdyby tak przyrządzić kurczaka po kantońsku w wersji pikantnej?...
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 41
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 28872
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 57
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33553
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2490
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 41
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 28872
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 57
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33553
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2490
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Przeciśnij przez praskę czosnek. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj kłącze imbiru. Połącz czosnek i imbir ze skrobią kukurydzianą, obiema paprykami w proszku, sosem sojowym, sokiem z cytryny i miodem. Wymieszaj dokładnie.
Umyj filet z kurczaka. Jeśli to konieczne, oczyść z błonek i chrząstek. Pokrój mięso na niewielkie kawałki i włóż do marynaty. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Umyj papryki. Ze słodkiej, czerwonej papryki usuń gniazdo nasienne. Jeśli chcesz, by danie było bardziej pikantne, pozostaw przynajmniej część nasionek w papryczkach chili. Pokrój papryki na kawałki.
Usmaż papryki do miękkości na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj do nich zamarynowane kawałki kurczaka. Wysmaż na złocisty kolor. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw kurczaka solą. Oprósz kurczaka ziarnami sezamu. Podawaj z ryżem.