Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po kantońsku to dość popularny specjał kuchni chińskiej – ktokolwiek stołuje się w orientalnych restauracjach z pewnością miał okazję spróbować chrupiących kawałeczków mięsa w aromatycznej, słodko-kwaśnej glazurze. Zwykle towarzyszą mu łagodne w smaku warzywa – marchewka, cebula, brokuł, groszek cukrowy. A gdyby tak przyrządzić kurczaka po kantońsku w wersji pikantnej?...
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 205
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4856
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4784
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44741
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 379
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 205
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4856
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4784
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44741
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 379
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Przeciśnij przez praskę czosnek. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj kłącze imbiru. Połącz czosnek i imbir ze skrobią kukurydzianą, obiema paprykami w proszku, sosem sojowym, sokiem z cytryny i miodem. Wymieszaj dokładnie.
Umyj filet z kurczaka. Jeśli to konieczne, oczyść z błonek i chrząstek. Pokrój mięso na niewielkie kawałki i włóż do marynaty. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Umyj papryki. Ze słodkiej, czerwonej papryki usuń gniazdo nasienne. Jeśli chcesz, by danie było bardziej pikantne, pozostaw przynajmniej część nasionek w papryczkach chili. Pokrój papryki na kawałki.
Usmaż papryki do miękkości na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj do nich zamarynowane kawałki kurczaka. Wysmaż na złocisty kolor. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw kurczaka solą. Oprósz kurczaka ziarnami sezamu. Podawaj z ryżem.