Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po kantońsku to dość popularny specjał kuchni chińskiej – ktokolwiek stołuje się w orientalnych restauracjach z pewnością miał okazję spróbować chrupiących kawałeczków mięsa w aromatycznej, słodko-kwaśnej glazurze. Zwykle towarzyszą mu łagodne w smaku warzywa – marchewka, cebula, brokuł, groszek cukrowy. A gdyby tak przyrządzić kurczaka po kantońsku w wersji pikantnej?...
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3851
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 994
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3851
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 994
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Przeciśnij przez praskę czosnek. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj kłącze imbiru. Połącz czosnek i imbir ze skrobią kukurydzianą, obiema paprykami w proszku, sosem sojowym, sokiem z cytryny i miodem. Wymieszaj dokładnie.
Umyj filet z kurczaka. Jeśli to konieczne, oczyść z błonek i chrząstek. Pokrój mięso na niewielkie kawałki i włóż do marynaty. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Umyj papryki. Ze słodkiej, czerwonej papryki usuń gniazdo nasienne. Jeśli chcesz, by danie było bardziej pikantne, pozostaw przynajmniej część nasionek w papryczkach chili. Pokrój papryki na kawałki.
Usmaż papryki do miękkości na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj do nich zamarynowane kawałki kurczaka. Wysmaż na złocisty kolor. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw kurczaka solą. Oprósz kurczaka ziarnami sezamu. Podawaj z ryżem.