Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego przygotowania możesz użyć – tak jak w przepisie – drobiowych podudzi, ale równie dobrze sprawdzi się mięso z innej części kurczaka, np. z piersi. Prosta marynata z dostępnych w każdym domu składników nada mięsu smaku i chrupkości. Użyj dowolnych warzyw, które wzbogacą posiłek i dodadzą kurczakowi aromatu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4692
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4692
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Składniki
Natłuść naczynie żaroodporne niewielką ilością oleju. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Obierz marchewki, ziemniaki i cebulę. Ziemniaki i marchewki pokrój na plasterki, a cebulę w piórka. Rozłóż warzywa na dnie naczynia żaroodpornego. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Połącz keczup z majonezem. Dodaj przyprawy: obie papryki, curry, trochę soli. Obtocz podudzia z kurczaka w powstałej marynacie i ułóż na warzywach.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem przez godzinę. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę i oprósz kurczaka startym na średnich oczkach
parmezanem.