Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 6042

Dodano:

Odsłon: 7296

Latwe, szybkie i bardzo smaczne, aromatyczne danie - kurczak pieczony w warzywach i ziolach typowych dla Prowansji.

Składniki

  • 1 kurczak albo pularda
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 cebulka dymka
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 główka czosnku
  • oregano, tymianek, rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak po prowansalsku

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa pokroic na czastki, doprawic sola i pieprzem, przyprawami prowansalskimi i zabkami nieobranego czosnku.
    Na warzywa polozyc kurczaka posypanego przyprawami i skrapionego odrobina oleju z oliwek.
    Piec okolo godziny w temp. 180° C.

  2. Zazwyczaj podaje go z czastkami kartofli, które mieszam z warzywami, tym razem uzylam makaronu typu fagiolini z maslem i swiezymi ziolami prowansalskimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patros 13 czerwca 2014 Wyśmienity przepis na kurczaka. Wygląda bardzo apetycznie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

terwol 13 czerwca 2014 Jak to wszystko apetycznie wyglada.
Doskonaly przepis. w sumie prosty, a jakze smakowity.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 13 czerwca 2014 Kurczak wypas! I piękny podgląd zdjęciowy z jego przygotowywania :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń