Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po teksańsku łączy w sobie wszystkie możliwe smaki. Jest ostry, jak przystało na potrawy serwowane w Teksasie. Jednak marynowanie w occie dodaje mu ciekawej, lekko kwaskowatej nuty, a gdzieś tam daleko jest także wyczuwalna słodycz miodu i cebulki. Tego kurczaka musisz spróbować, a z pewnością będzie witał częściej na twoim stole.
Delikatny filet z kurczaka , świeże i pachnące warzywa oraz marynowane piecza...
Odsłon: 849
Posiłkowałem się przepisem Pani mieszkającej w Grecji i jest to chleb tradycy...
Odsłon: 49
W tym przepisie pierwsze skrzypce gra ciasto, które jest wyrobone z pure z dy...
Odsłon: 49
Delikatny filet z kurczaka , świeże i pachnące warzywa oraz marynowane piecza...
Odsłon: 849
Posiłkowałem się przepisem Pani mieszkającej w Grecji i jest to chleb tradycy...
Odsłon: 49
W tym przepisie pierwsze skrzypce gra ciasto, które jest wyrobone z pure z dy...
Odsłon: 49
Składniki
Mięso umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami.
Do woreczka strunowego wlej wszystkie składniki zalewy. Krótko przemieszaj i dodaj mięso. Zamknij i odłóż na ok. 15-30 minut.
Przygotuj sos. Do małego rondelka przełóż wszystkie składniki sosu. Podgrzewaj, stale mieszając, do rozpuszczenia.
Przygotuj kurczaka. Blachę od piekarnika wyłóż folią aluminiową i połóż na niej kratkę do grillowania. Lekko natłuść ją olejem. Wyjmij kurczaka z zalewy i osusz go papierowymi ręcznikami ze wszystkich stron. Ułóż go na kratce, starając się zachować odstęp między udkami. Za pomocą pędzla natrzyj skórkę przygotowanym sosem.
Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut. Co 10 minut powtarzaj nanoszenie sosu, by utworzyła się chrupiąca i aromatyczna skórka.
Kurczaka po teksańsku podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.