Do góry

Dania główne Przepis na:

KURCZAK PO TOSKAŃSKU

KURCZAK PO TOSKAŃSKU

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 842

Dodano:

Odsłon: 2230

Kurczak w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Uczta dla podniebienia!

Składniki

  • •600g fileta z kurczaka
  • •sól
  • •pieprz
  • •papryka słodka
  • •1 cebula
  • •2 ząbki czosnku
  • •100g suszonych pomidorów
  • • łyżki masła klarowanego
  • •300ml bulionu drobiowego
  • •140ml śmietany kremówki 30%
  • •70g szpinaku baby
  • •120g serka Philadelphia
  • DODATKOWO:
  • •ok 400g kluseczek gnocchi
  • •koperek
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
KURCZAK PO TOSKAŃSKU

Przygotowanie

  1. Filety oczyść i pokrój w mniejsze plastry. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką. Cebulę pokrój w piórka,czosnek zmiażdż i posiekaj, a pomidory pokrój na mniejsze części.
    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i smaż mięso na złoty kolor z obu stron. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową.
    Na tej samej patelni rozgrzej druga łyżkę masła, podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj suszone pomidory i smaż 2 minuty. Całość zalej bulionem oraz śmietanką. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut, aż sos lekko się zredukuje. Dodaj szpinak, gotuj aż zwiędnie. Dodaj serek philadelfia i oraz mięso i gotuj jeszcze chwilę, aż serek się roztopi.
    Dopraw ewentualnie do smaku. Pamiętaj jednak, że pomidory są dość słone.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami typu kluski śląskie, kopytka, gnocchi lub ziemianki.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń