Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po co zamawiać jedzenie na wynos, skoro możesz je przygotować we własnym domu? Kurczak po wietnamsku to kuszące, słodko-pikantne danie składające się z delikatnych kawałków kurczaka, papryki, cebuli, cukinii i orzeszków ziemnych, a wszystko to skąpane w aromatycznym sosie. Według uznania możesz dorzucić do kurczaka marchewkę, zieloną fasolkę, brokuły lub mini kukurydzę. Potrawę podawaj z makaronem ryżowym lub ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 101
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 119
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 636
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 101
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 119
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 636
Składniki
Zacznij pracę od zamarynowania kurczaka. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę lub paski. W średniej misce wymieszaj sos sojowy, rybny, ocet i mąkę, aż powstanie jednorodna mieszanina. Dorzuć kurczaka i dokładnie wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw na 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie przygotuj sos. W innej, średniej misce wymieszaj trzepaczkę wszystkie składniki. Mieszaj dokładnie, ponieważ mąka kukurydziana lubi przyklejać się do dna.
Rozgrzej dużą patelnię lub wok, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj łyżkę oleju i poruszaj patelnią, by pokryć całą powierzchnię tłuszczem. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 1-2 minuty, potrząsając patelnią od czasu do czasu. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i plasterki cukinii. Trzymaj na dużym ogniu ok. 5 minut, stale mieszając. Odłóż warzywa na talerz. Na tę samą patelnię wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć pierwszą partię zamarynowanego mięsa. Obsmażaj kawałki kurczaka, w taki sposób, by nie stykały się ze sobą. Zrumień mięso, przewróć na drugą stronę, a gdy kurczak będzie ładnie przypieczony, przełóż na talerz. Postępuj tak z kolejnymi partiami mięsa, pamiętając, aby na patelni nie znajdowało się za dużo kawałków drobiu. Kurczak musi być ładnie obsmażony ze wszystkich stron.
Do kurczaka dorzuć przesmażane wcześniej warzywa oraz wlej sos. Zmniejsz ogień do mniejszego i duś potrawę przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, a składniki osiągną wyższą temperaturę. Na koniec dodaj orzechy i w razie potrzeby dopraw do smaku (solą, czarnym pieprzem, cukrem lub sokiem z limonki).
Kurczaka po wietnamsku wykładaj na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem i serwuj z ryżem lub makaronem.