Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pomidorowy wychodzi przepyszny i idealnie pasuje do mięsa. Zróbcie na obiad
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26728
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 344
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 53
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26728
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 344
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 53
Składniki
Filet z kurczaka kroję w plastry lecz nie rozbijam. W misce umieszczam oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam i obtaczam mięso. Mięso w przyprawach zostawiam w lodówce na ok. 30 minut. Może być również dłużej.
Po tym czasie mięso obsmażam na patelni. Nie dodaję oliwy. Gdy mięso się podsmaży ściągam z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażam cebulę oraz pieczarki. Po kilku minutach dokładam śmietankę oraz przecier pomidorowy. Doprawiam sól oraz pieprz. Całość mieszam i gotuję kilka minut.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni. W naczyniu do zapiekania układam filety z kurczaka a na górę dokładam pieczarki w sosie. Całość posypuję obficie serem żółtym. Tak przygotowane mięso zakrywam folią i piekę ok. 25 minut. 5 minut przed końcem ściągam folię i jeszcze dopiekam. Na końcu można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.