Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet siekany z serem to świetny pomysł na obiad i nie tylko. Bardzo często go przygotowuję bo jest naprawdę pyszny. Polecam szczególnie dla tych osób którym znudził się zwykły filet z kurczaka lub kotlety. Dziś dodałam do niego dużo sera żółtego, lecz przygotowuję też w innej wersji np. z dodatkiem papryki. Do takiego kotleta zazwyczaj przygotowuję ziemniaki i jakąś surówkę. polecam zróbcie koniecznie.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Zaczynam od przygotowania mięsa. Filet z kurczaka kroję w dość drobną kostkę i przekładam do miski. By mieć pewność, że mięso jest dobrze przyprawione już na samym początku dodaję sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka. Można użyć też inne ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam i dopiero teraz dodaję pozostałe składniki. Jest to pokrojona drobno cebula, natka pietruszki oraz starty na tarce ser żółty. Ja użyłam sera gouda. Dodaję 2 jajka, majonez oraz mąkę. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Jeśli masa jest mało gęsta można jeszcze dodać mąkę Takie ciasto przygotowuję zazwyczaj wcześniej i chowam do lodówki by wszystkie smaki się dokładnie połączyły. Po tym czasie rozgrzewam olej na patelni i smażę kotleciki z obu stron przewracając co 5 minut. Kotleciki powinny być smażone na średnim ogniu. Dzięki temu będą złociste a w środku dokładnie przypieczone. Zbyt duży płomień sprawi że kotlety będą mocno spieczone a w środku surowe. Tak przygotowane kotleciki podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Są bardzo smaczne i szybko znikają.Jest to również bardzo prosty sposób na obiad który musi się udać. Jeśli zrobimy więcej kotlecików możemy mieć obiad na 2 dni lub zjeść taki kotlecik np. na kolację nakładając go na chleb. Można wtedy posmarować np. musztardą i kanapka gotowa. Ten sposób również polecam.