Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak słodko-kwaśny to danie typowe dla kuchni chińskiej, choć według poniższego przepisu przygotowuje się je głównie w Stanach Zjednoczonych. Przed laty powstało właśnie tam, z inspiracji dalekowschodnią sztuką kulinarną. Do dziś jest jedną z najpopularniejszych pozycji w chińskich restauracjach za oceanem.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35864
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1253
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1777
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35864
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1253
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1777
Składniki
Opłucz filet z kurczaka. Usuń błonki, chrząstki itp. Pokrój mięso w kostkę.
Przełóż mięso do miseczki. Posól. Zalej octem ryżowym i odstaw na kwadrans.
W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj składniki sosu.
Obtocz kawałki kurczaka w mące. Rozgrzej w woku (ewentualnie w głębokiej patelni) dość dużą ilość oleju. Obsmaż na nim kurczaka na złocisty kolor. Usmażone mięso zdejmij z patelni i ułóż na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Zetrzyj na drobnych oczkach tarki imbir. Posiekaj czosnek. Pokrój na kawałki papryczkę chili (możesz dodać więcej niż jedną, jeśli lubisz pikantne dania) i szczypior z dymki. Podsmaż na suchej patelni sezam.
Przetrzyj papierowym ręcznikiem wok. Dodaj trochę świeżego oleju. Podsmaż na nim krótko imbir i chili. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Wlej do woka przygotowany sos. Gdy się zagotuje, dodaj usmażonego kurczaka. Smaż przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Do koniec dodaj szczypior.
Gorącego kurczaka słodko-kwaśnego podawaj od razu z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu.
Przed podaniem oprósz mięso prażonym sezamem.