Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwycięstwo Napoleona Bonaparte z 14 czerwca 1800 r zostało uczczone w ten sposób. Nadworny kucharz Napoleona zrobił danie z tego co miał pod ręką.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 164
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 164
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Oliwę rozgrzałem i podsmażyłem kawałki kurczaka na złoty kolor ( te kawałki kurczaka , które się dały potraktowałem po węgiersku ) , wyjąłem i wstawiłem do piekarnika lekko nagrzanego aby podtrzymać temperaturę. Na tej samej oliwie podsmażyłem pokrojony czosnek , szalotki i cebulę . Posypałem mąką , energicznie mieszałem. Dodałem wino , obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki niezbyt małe , kostkę rosołową rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody , Doprawiłem solą i pieprzem , dodałem posiekaną pietruszkę , wymieszałem. Włożyłem kawałki kurczaka i dusiłem na wolnym ogniu ok. godziny. Umyte pieczarki podsmażyłem na maśle ( małe mogą być w całości , większe pokroiłem na duże kawałki ) i wrzuciłem do kurczaka . Gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Na oliwie z masłem usmażyłem grzanki z bagietki francuskiej i podałem z kurczakiem .