Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak tandoori

Kurczak tandoori

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4686

Dodano:

Odsłon: 791

Dzięki odpowiednio długiemu procesowi grillowania, kurczak jest niepowtarzalnie soczysty i po prostu przepyszny! Jednak jeśli nie macie możliwości, aby przygotować go na grillu, śmiało wrzućcie go do piekarnika i tak będzie bardzo smaczny ????

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru
  • 3-4 drobno starte/posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie 370g)
  • Sól
  • opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak tandoori

Przygotowanie

  1. W każdym podudziu robimy cztery głębokie (aż do kości) nacięcia, po dwa z każdej strony. Wkładamy je do miski i dobrze solimy. Następie dodajemy papryki ostrą i słodką oraz garam masalę, wszystko polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Później dodajemy drobno starty imbir i czosnek, miód, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli dodajemy barwnik to właśnie teraz). Przykrywamy szczelnie miskę folią spożywczą i odkładamy na całą noc, aby wszystko się zamarynowało.

  2. Podudzia wyciągamy z marynaty, ale nie oczyszczamy go z niej (marynatę, która została w misce możemy wyrzucić, bo nie będzie już nam potrzebna w tym przepisie), układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy około 60 minut pod przykryciem od czasu do czasu obracając. Jeśli pieczemy w piekarniku to nagrzewamy go do 200°C i pieczemy również przez około 60 minut od czasu do czasu obracając. Kurczak jest gotowy kiedy mięso łatwo odchodzi od kości.

  3. Proponuję podawać z chlebkami naan i gęstym jogurtem. Idealnym dodatkiem będzie także raita miętowa.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń