Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięć smaków/ pięć przemian - kuchnia zrównoważona typu YIN i YANG. Pożywna, energetyczna potrawa :)
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 97
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 473
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 183
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 97
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 473
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 183
Składniki
Filety kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon i chrzęści. Pokroić w grubą kostkę.
W szklanym naczyniu przygotować marynatę: sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, ocet ryżowy/ wino, 1 lyżka oleju, przyprawa 5 smaków, cukier brązowy, imbir, czosnek oraz tobasco. Z powstałej marynaty odłożyć 3 -4 łyżki.
Filety połączyć z marynatą, dokładnie wymieszać, szczelnie zakryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 2 h.
Rozgrzać wok na dużym ogniu, dodać 1 łyżkę oleju, tłuszcz dokładnie rozprowadzić po ściankach patelni, dodać filety wraz z marynatą, smażyć 3 min., wyjąć z woka i odstawić w ciepłe miejsce.
Marchewkę pokroić w drobne słupki, brokuł w różyczki, kapustę poszatkować, ew. fasolkę oczyścić z włókien.
Do woka dodać kolejną łyżkę oleju, dodać marchew, smażyć 5 min., dodać wodę oraz odłożoną część marynaty, dorzucić brokuł, kapustę oraz fasolkę na kolejne 3 min.
Odłożonego kurczaka łączymy z warzywami na 1 - 2 min., potrawę zagęszczamy mąką kukurydzianą.
Podawać z ryżem, makaronem sojowym, makaronem Wonton, makaronem Chow Mein, bądź jak kto lubi ;) Posypać sezamem. Smacznego!!!