Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięć smaków/ pięć przemian - kuchnia zrównoważona typu YIN i YANG. Pożywna, energetyczna potrawa :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2501
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3419
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1498
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2202
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2501
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3419
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1498
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2202
Składniki
Filety kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon i chrzęści. Pokroić w grubą kostkę.
W szklanym naczyniu przygotować marynatę: sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, ocet ryżowy/ wino, 1 lyżka oleju, przyprawa 5 smaków, cukier brązowy, imbir, czosnek oraz tobasco. Z powstałej marynaty odłożyć 3 -4 łyżki.
Filety połączyć z marynatą, dokładnie wymieszać, szczelnie zakryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 2 h.
Rozgrzać wok na dużym ogniu, dodać 1 łyżkę oleju, tłuszcz dokładnie rozprowadzić po ściankach patelni, dodać filety wraz z marynatą, smażyć 3 min., wyjąć z woka i odstawić w ciepłe miejsce.
Marchewkę pokroić w drobne słupki, brokuł w różyczki, kapustę poszatkować, ew. fasolkę oczyścić z włókien.
Do woka dodać kolejną łyżkę oleju, dodać marchew, smażyć 5 min., dodać wodę oraz odłożoną część marynaty, dorzucić brokuł, kapustę oraz fasolkę na kolejne 3 min.
Odłożonego kurczaka łączymy z warzywami na 1 - 2 min., potrawę zagęszczamy mąką kukurydzianą.
Podawać z ryżem, makaronem sojowym, makaronem Wonton, makaronem Chow Mein, bądź jak kto lubi ;) Posypać sezamem. Smacznego!!!