Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje poranki w kuchni mają to do siebie, że z jednej strony walczę z czasem, bo trzeba się zorganizować, stuningować i wcześnie wyjść do pracy, z drugiej - wstaję ze świeżym umysłem, wyostrzonym smakiem i gotowym konceptem na danie. Uwielbiam takie wyzwania i należę do osób, które mając dużo zadań, dokładają sobie jeszcze, a wykonując je, rozglądają się na boki w poszukiwaniu kolejnych. Dlatego, kiedy tylko jest taka możliwość, przygotowuję bladym świtem potrawy, które nie wymagają przesadnie długiej obróbki. Sięgam wtedy po większą ilość warzyw, używam innej kombinacji przypraw i cieszę się, że zostawiam domownikom coś ad hoc! Często bywa tak, że nie wszyscy dają radę wyczekać do obiadu, skoro aromaty dobrego jedzenia rozchodzą się po domu. Ale to już inna historia ;-)
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 336
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 51
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2395
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 336
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 51
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2395
Składniki
Warzywa umyć, obrać marchew, oczyścić paprykę.Pieczarki pokroić na pół plasterki, paprykę i marchew w drobne słupki o długości do 2 centymetrów, pora przekroić na ćwiartki wzdłuż i potem poszatkować na paseczki do 2 milimetrów szerokości.
Kurczaka opłukać, wyciąć błonki, pokroić na paseczki. Rozgrzać patelnię grillową, dodać 2 łyżki oleju, wrzucić kurczaka i z obu stron obsmażyć po około 3 minuty. Na końcu doprawić harrisą . Przełożyć do miski. Zalać patelnię odrobiną wody, przemieszać łyżką tak, by od dna odkleiły się przyprawy. Tę esencję zlać do szklanki, będzie bazą do wymieszania mąki ziemniaczanej i zagęszczenia sosu.
Pieczarki usmażyć na osobnej patelni tak, by zachowały chrupkość i kolor. Na trzeciej patelni lub grillowej rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć marchewki: mają być delikatnie złote i półtwarde. Dodać paprykę, przesmażać dalej; wrzucić pora i posolić warzywa.
Dusić 10 minut, dodać sos chilli i keczup, popieprzyć. Wymieszać całość. W szklance z esencją ze smażenia kurczaka wymieszać 1 - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej i stopniowo wlewać do warzyw. Jeśli płynu będzie za mało, można podlać wodą; ma się zrobić sos w konsystencji przypominający sos chilli w butelce. Jeśli zajdzie potrzeba, doprawić do smaku. Dorzucić pieczarki, ułożyć podsmażonego kurczaka, całość delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem basmati ugotowanym na sypko.