Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kurczak w sosie curry! Miałam smaka na coś pikantnego, stąd pomysł na czerwone curry. Prezentuje się całkiem całkiem, a smakuje jeszcze lepiej ????
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 167
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 99
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3406
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 167
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 99
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3406
Składniki
Kurczaka oczyszczamy i nacieramy mielonym chili. Zalewamy szklanką maślanki i odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy je przyprawą curry i odrobiną pasty red curry.
Zaczynamy od podgrzania oliwy lub oleju kokosowego na patelni. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, imbir, 1 łyżkę pasty red curry i dodajemy kawałki piersi kurczaka. Smażymy na złoto z obu stron.
Kurczaka przekładamy na talerz. Na patelni, na której smażyliśmy piersi dodajemy mleko kokosowe, resztę czerwonej pasty curry, i bulion drobiowy, a także odrobinę przyprawy chili. Dodajemy także pokrojoną w paski paprykę i fasolę.
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu i dodajemy z powrotem kawałki kurczaka. Gotujemy do chwili gdy mięso i warzywa będą dostatecznie miękkie, ale nie rozgotowane (ok. 25-30 min.).